Catering dla firm obecnie cieszy się niezwykłą popularnością, w szczególności na terenie dużych miejscowości i w miejscach o większej ilości zatrudnionych osób. Przyczyna to przede wszystkim renoma firmy, troszczenie się o pracowników, ale też potrzeba ich wspierania. Wybór takiego rozwiązania pracodawcy bardzo dobrze oceniają zatrudnieni w firmie i przekłada się to na ich lojalność.
Jakie są korzyści z wyżywienia dla pracowników?
Catering dla firm to niezbędna rzecz dla każdego, kto pracuje w szczególnie uciążliwych warunkach. To głównie zajęcia związane z pracą w upale bądź mrozie, z dużym wysiłkiem fizycznym oraz obarczone nadmierną utratą energii. Posiłki są przekazywane też osobom pracującym na zewnątrz w okresie niskich temperatur. Oczywiście jedzenie można zagwarantować pracownikom nie tylko wtedy, gdy ich warunki pracy są wymagające.
Pełnowartościowy posiłek stanowi doskonałe źródło energii, co przekłada się na większe zaangażowanie w pracę, pomaga w koncentracji i powoduje mniejsze prawdopodobieństwo nerwowych sytuacji. Pracownicy unikają konieczności wychodzenia z pracy na zakupy w porze obiadowej, więc poświęcają ten czas na swoje obowiązki. Catering dla firm daje możliwość pozostania w pracy, relaksu i odpoczynku w otoczeniu znajomych z pracy zamiast biegania po mieście i szukania odpowiedniego miejsca na kupno obiadu.
Catering pracowniczy – jaki ma wpływa na relacje z pracodawcą?
Zadbanie o wyżywienie dla pracowników przez właściciela firmy jest dla niego szansą na zyskanie uznania u podwładnych, a wśród pracowników skutkuje wysokim poziomem motywacji do pracy. Dla załogi firmy jest to znak, że mają szefa, który dba o nich oraz pragnie zaspokoić ich potrzeby, a przy okazji udaje mu się wpłynąć na większe chęci do pracy nad rozwojem firmy.
Przerwa na wspólny posiłek jest też najlepszą metodą na to, żeby budować więzi w firmie i móc zintegrować ze sobą pozostałe zatrudnione osoby.
Posiłki dla pracowników to przy okazji duża oszczędność zarówno pieniędzy, jak i czasu, ponieważ nie mają potrzeby kupowania obiadu ani zajmowania się przyrządzaniem go wcześniej w domu.. Jedząc w miejscu pracy, nie muszą zaprzątać sobie głowy kupnem ani wcześniejszym przygotowaniem obiadu. Z kolei na konto właściciela firmy trafia 190 złotychdofinansowania na poczet cateringu dla pracowników i nie musi on pokrywać składek ZUS od tej kwoty.