Kuchenne rewolucje w pracy – dlaczego warto inwestować w jakościowe przerwy obiadowe

W obliczu dobrej koniunktury pracodawcy robią wszystko, co w ich mocy, aby ich firmy były rentowne. Obcinanie środków tu i tam – a wszystko w imię enigmatycznej optymalizacji. Jedną z opcji, którą zbyt wiele firm zaniedbuje, jest wynajęcie korporacyjnej firmy cateringowej. Nie popełniaj tego błędu. Dużo mądrzejszą decyzją jest dobry catering dla firm. Pozwoli to zapewnić wysokiej jakości przerwy obiadowa, a inwestycja w pracowników – to zawsze dobra inwestycja.

Zdrowe jedzenie dla pracowników – dlaczego pracodawca powinien o tym pomyśleć?

Możliwe, że wydawanie pieniędzy na catering dla firm, aby Twoi pracownicy mogli bezpłatnie jeść zdrowsze, domowe posiłki, może wydawać się pozbawione sensu, ale gdy spojrzysz na korzyści, możesz zmienić zdanie. Spójrzmy więc wspólnie na najważniejsze powody tego, dla dlaczego catering korporacyjny i wysokiej jakości lunch dla pracowników może przynieść Twojej firmie ogromne korzyści.

Zdrowa żywność to zdrowi pracownicy

Wybierając firmę cateringową dostarczającą zdrową, wysokiej jakości żywność, inwestujesz w zdrowie swoich pracowników. Zbyt często ludzie stawiają na szybkie i łatwe posiłki – zamiast zdrowych, wybierając tłustą kanapkę z kurczakiem zamiast niskotłuszczowej, bogatej w białko sałatki z grillowanym kurczakiem. Nawet jeśli pracownik przynosi żywność z domu, prawdopodobnie będzie to kupowana w sklepie i przetworzona żywność o wysokiej zawartości tłuszczów i sodu.

Tego typu niezdrowe wybory żywieniowe mogą prowadzić do stylu życia, który skutkuje mniejszą produktywnością pracowników i większą liczbą zwolnień chorobowych. Co więcej, jeśli pracownicy odżywiają się prawidłowo i żyją zdrowiej, koszty ich ubezpieczenia zdrowotnego zaczynają spadać. Zdrowa żywność to nie tylko zdrowi pracownicy, ale także zdrowe firmy.

Krótsze lunche oznaczają wyższą produktywność

Oferując pracownikom etatowym zdrowe, wysokiej jakości posiłki w zamian za krótsze przerwy na lunch, znacznie zwiększysz produktywność w swoim miejscu pracy.

Weźmy ten przykład — gdyby zaledwie 10 pracowników skróciło swoje przerwy obiadowe o sześć minut, oznaczałoby to dodatkową godzinę produkcji dziennie. Tygodniowo masz pięć dodatkowych godzin, co równa się około 260 dodatkowym godzinom w roku. Teraz wyobraź sobie, że zamiast 10 pracowników skróciło sobie obiad o 6 minut, zrobiło to 100 pracowników. Widzisz około 2600 godzin produkcji, których nie było wcześniej. Sześć minut dziennie może wydawać się drobnostką, ale to wszystko składa się na całość — prawdopodobnie wystarczy na pokrycie kosztów za catering dla firm, a może nawet jeszcze co nieco zostanie!